Maďarské médiá si všímali najmä výsledky maďarských strán

11.03.2012 Celý región

Budapešť/Bratislava 11. marca (TASR) – Maďarské médiá si na slovenských sobotňajších parlamentných voľbách všímali najmä účinkovanie dvoch maďarských strán – Most-Híd a SMK. Väčšina titulkov informuje o výraznom úspechu Smeru-SD a o tom, že SMK sa nedostala do parlamentu.

Béla Bugár a József Berényi - predsedovia maďarských strán na Slovensku – hodnotia výsledky svojich strán odlišne. Jediné, čo ich spája, je ukazovanie na toho druhého, reaguje na výsledky predčasných volieb internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság.

Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára jeho strana získala dobrý výsledok, ktorý mohol byť aj lepší, keby neexistovala drsná kampaň na juhu Slovenska a "silný maďarský protivietor".

Bugár vyjadril presvedčenie, že voliči si uvedomili, že Most-Híd politikou spolupráce a rozumného kompromisu prezentuje nie kapituláciu či asimiláciu, ale úspešné presadzovanie záujmov - o osude Maďarov žijúcich na Slovensku sa totiž v prvom rade rozhoduje v bratislavskom parlamente, kde je možné dosiahnuť výsledky iba v spolupráci so slovenskými politickými spojencami.

Predseda SMK J. Berényi vyjadril názor, že keby pred niekoľkými mesiacmi Most-Híd neodmietol ponúknutú koalíciu, v predčasných voľbách mohla byť táto koalícia druhou najsilnejšou stranou. Podľa Berényiho výsledky volieb nie sú priaznivé pre maďarskú menšinu na Slovensku.
 

Vyberte región